Groente van de maand: Broccoli
Een tamelijk onderschatte groente is Broccoli. Tijd om daar verandering in te brengen.
"Broccoli ... mean, green, and obscene."
Volgens Wikipedia is Broccoli verwant aan bloemkool. Bij broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten. Bij bloemkool de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Glucosinolaten zouden preventief tegen kanker werken.
KLIK HIER VOOR EEN BROCCOLI-SOUNDFILE!
"Broccoli ... mean, green, and obscene."
Volgens Wikipedia is Broccoli verwant aan bloemkool. Bij broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten. Bij bloemkool de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Glucosinolaten zouden preventief tegen kanker werken.
KLIK HIER VOOR EEN BROCCOLI-SOUNDFILE!
KOOKTIP: OVENSCHOTEL VAN BROCCOLI EN GEHAKT
400 g gehakt, 1 kleine ui, 1 oude boterham geweekt in melk of 2 beschuiten, 1 ei, zout, peper, 1 tl paprikapoeder, nootmuskaat, 1 I bouillon (van 2 tabletten) 750 g broccoli, 400 g aardappelen, 30 g boter, 40 g bloem, 1 el fijne azijn, 2 tl suiker, 50 g geraspte kaas. Maak het gehakt aan met de gesnipperde ui, het uitgeknepen, geweekte brood (beschuiten), het ei, zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Vorm er balletjes van (bitterbalformaat) en kook ze in de hete bouillon gaar. Haal ze uit de bouillon. Kook de geschilde (in plakken gesneden) aardappelen en de schoongemaakte broccoliroosjes in dezelfde bouillon in 10 min. gaar. Neem de broccoli en de aardappelen uit de bouillon en leg ze samen met de gehaktballetjes om en om in een beboterde vuurvaste schaal. Maak een saus door de boter te smelten, de bloem erbij te doen en met het vocht al roerende te ver dunnen. Zoetzuur op smaak maken met de azijn, zout en peper en suiker en over de groente en gehakt schenken. Bestrooien met de kaas en de schotel in een voorverwarmde over van 200°C of gasovenstand 5 plaatsen tot een goudbruin korstje is verkregen (20-25 min.). Smakelijk!
400 g gehakt, 1 kleine ui, 1 oude boterham geweekt in melk of 2 beschuiten, 1 ei, zout, peper, 1 tl paprikapoeder, nootmuskaat, 1 I bouillon (van 2 tabletten) 750 g broccoli, 400 g aardappelen, 30 g boter, 40 g bloem, 1 el fijne azijn, 2 tl suiker, 50 g geraspte kaas. Maak het gehakt aan met de gesnipperde ui, het uitgeknepen, geweekte brood (beschuiten), het ei, zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Vorm er balletjes van (bitterbalformaat) en kook ze in de hete bouillon gaar. Haal ze uit de bouillon. Kook de geschilde (in plakken gesneden) aardappelen en de schoongemaakte broccoliroosjes in dezelfde bouillon in 10 min. gaar. Neem de broccoli en de aardappelen uit de bouillon en leg ze samen met de gehaktballetjes om en om in een beboterde vuurvaste schaal. Maak een saus door de boter te smelten, de bloem erbij te doen en met het vocht al roerende te ver dunnen. Zoetzuur op smaak maken met de azijn, zout en peper en suiker en over de groente en gehakt schenken. Bestrooien met de kaas en de schotel in een voorverwarmde over van 200°C of gasovenstand 5 plaatsen tot een goudbruin korstje is verkregen (20-25 min.). Smakelijk!
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage